ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ КОНКУРС

"ШКІЛЬНА БІБЛІОТЕКА - 2020"

 

Номінація

 

«Модель бібліотеки Нової української школи»

 

Тема 

"Шкільна бібліотека:

час змін, трансформацій, нововведень"

 

"Що стосується майбутнього, то нашим завданням є не передбачення його, а здійснення"

(Антуан де-Сент Екзюпері)

 

    Сучасна шкільна бібліотека - це місце, де учень, вчитель і бібліотекар зустрічаються щодня для спільної роботи, де на практиці виховується потреба в знаннях, даються навички пошуку потрібної інформації, закладаються основи самоосвітньої діяльності. Кожна бібліотека повинна мати добре організоване інформаційне середовище, яке б відповідало запитам і потребам основної категорії користувачів.

Шкільна бібліотека є невід’ємною частиною Нової української школи і її завдання - задовольняти і розвивати інформаційні потреби і запити учнів, сприяти цікавому проведенню дозвілля, допомагати вчителеві серед безлічі документів обирати якісні нові видання для роботи на концептуальних засадах НУШ.

     В умовах швидких трансформаційних змін першочерговим завданням для шкільної бібліотеки є перетворення її з центру бібліотечних ресурсів і доступу до інформації у центр дослідження, відкриття, творчості та інноваційної педагогіки. 

 

 

Мотиваційне есе

учасника Всеукраїнського  конкурсу

«Шкільна бібліотека – 2020»

Ляшенко Лариси Петрівни,

бібліотекаря НВК №1

    Бібліотекар, за своєю професією, повинен завжди вчитись, вдосконалюватись. Ось і для мене участь у конкурсі – це сходинка професійного росту, пошук нового, рух вперед. Сьогодні працювати  в бібліотеці набагато цікавіше. Бібліотека знаходиться в тій точці людського буття, в якій повсякденно стикаються минуле, сьогодення і майбутнє, світ книг, світ людей, віртуальний світ. Де одне переходить в інше.

   Місія бібліотеки, на мою думку, задовольняти інформаційні потреби, зберігати знання, сприяти розвитку, духовному збагаченню дитини. Бібліотеки стають особливим простором для людей, місце зустрічі з друзями, куди хочеться повертатися. Через три роки я сподіваюсь втілити в життя проєкт «Бібліотека на всі 100!», який дасть можливість створити міцну інформаційну платформу в нашому навчальному закладі для набуття знань, комфортний простір для цікавих зустрічей  з затишними куточками для читання та можливістю отримувати інформацію з всесвітньої мережі Інтернет, а також інтегрувати учнів з особливими потребами в соціокультурний простір. Головне моє досягнення – бібліотека повна дітей, вони приходять  немов до себе додому і роблять те, що їм цікаво.

   Для підвищення свого професійного рівня  займаюсь самоосвітою, за планом проходжу курси підвищення кваліфікації, онлайн-курси від Української бібліотечної асоціації, відвідую заходи бібліотечно-інформаційого відділу ІППО, семінари колег.